De gezonde school

Idee├źn tussendoortjes op de maandag en dinsdag

Zoals u heeft gelezen op de poster, zijn er verschillende gezonde tussendoortjes die op de maandag en dinsdag meegenomen mogen worden.

Hieronder staan een aantal ideeën:

Rauwkost:
Het fijne van rauwkost: je kunt er veel van eten. Er zitten weinig calorieën in en het is erg gezond! Denk aan wortels, paprika, komkommer, tomaatjes, bleekselderij, etc.

Vezelrijke (volkoren) cracker met beleg: Doe er lekker een plakje kaas, kipfilet, een eitje, een stukje komkommer op.

Geroosterde kikkererwten:
Hoe maak ik dat?
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Spreid ze vervolgens uit op een schone theedoek zodat ze kunnen drogen. Meng de kikkererwten met klein beetje olie en het zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 50 min. in het midden van de oven. Schep elke 10 min. om. En..... Smullen maar!

Kwark of yoghurt.

Bananenbrood:
Maak het lekker zelf! Bijvoorbeeld met dit recept:
- 3 (rijpe) bananen
- 50 gram ontpitte dadels
- 3 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram havermout
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- Handje ongebrande noten (walnoten/amandelen/pecan/hazelnoten, etc.)
- Zout

Hoe maak ik dat?
Verwarm je oven voor op 175 graden.
Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer.
Als je ook havermout gebruikt: ‘verpulver’ dan de havermout in je keukenmachine tot meel.
Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met het de bananenpuree.
Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.
Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier.
Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je ‘m er uit haalt? Dan is je brood klaar.
Laat de cake afkoelen op een rooster.

Smoothie:
Een lekkere smoothie van innocent of maak zelf een lekkere fruit smoothie.

Handje noten:
Noten bevatten veel gezonde vetten. Maar ook veel calorieën. Overdrijf het dus niet. Een klein handje per dag is meer dan genoeg. Kies altijd voor ongebrand en ongezouten.

Mueslireep/energybar:
Ook hiervoor geldt: maak ze zelf! Bijvoorbeeld dit recept:
- 150 gram gemengde noten, fijngehakt
- 150 gram dadels
- 150 gram pindakaas
- 80 ml agave siroop (honing kan ook)
- 30 gram amandelmeel
- 2 el kokosolie
- 40 gram kokos chips/schaafsel
- 150 gram pure chocolade

Hoe maak ik dat?
Maak met een keukenmachine of blender eerst een puree van de dadels, door de dadels in kleine stukken te snijden en er 25 ml water aan toe te voegen – niet teveel, dan wordt het deeg te nat! Pureer tot je een puree zonder grote klonten hebt.
Hak de noten zo fijn mogelijk en meng die door het deeg, evenals 1 eetlepel kokosolie, pindakaas, agave siroop en geraspte kokos.
Bekleed een ondiepe schaal met bakpapier en verdeel het dadel-notenmengsel erover. Verdeel het goed over de hele schaal, zodat de energierepen straks overal even dik zijn. Druk goed aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel.
Laat de repen minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.
Maak intussen de chocoladetopping door de chocolade au bain marie te laten smelten, in een hittebestendige kom die je op een pan kokend water zet. Roer 1 eetlepel kokosolie door de chocola en roer tot je een gladde massa hebt.
Haal de repen even uit de koelkast en spreid de chocolade erover. Zet de schaal daarna terug in de koelkast.
Snijd de repen na het opstijven in het gewenste formaat. Een deel bewaren? In de      vriezer zijn de repen nog zeker een maand houdbaar.

Heel veel plezier met het ontdekken van alle gezonde tussendoortjes!

Onze motivatie

‘De beste beweging maak je samen’, ook als het om gezondheid gaat! We willen gezond eten op school voor iedereen stimuleren, om zo bij te dragen aan een goede gezondheid en ontwikkeling van de kinderen. Samen met ouders zorgen we voor gezond eten en drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch. Trakteren doen we zo gezond mogelijk. Er is ruimte om individuele afspraken te maken bij een allergie, dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging. Het doel van dit voedingsbeleid is het stimuleren en inspireren van ouders en betrokkenen als het om gezondheid gaat van kinderen. We streven erna om kinderen zelf bewust te laten worden van hun eetpatroon, zodat zij inzien hoe belangrijk het is om gezond te eten en wat dit voor effect heeft op hun prestaties/ontwikkeling. We willen dit beleid samen met de kinderen, team, OR, MR, ouders, peuterspeelzaal en andere betrokkenen vormgeven in interactie met de schoolomgeving.